Chleba lacinější nebude

10.10.2007 11:11

 "Bude chleba lacinější? Nebude." Tak mě vždycky odbyl otec, když se mi nedostalo toho, čeho jsem si umanutě žádal a neústupně vyžadoval. Tato slova, bohužel, platí i nejen v obrazném životě. Podle pekařů se máme připravit na zdražení až o čtvrtinu.

Ve vedlejší ulici je malá masna, kam rád chodím nakupovat. Malý, kilový a velice chutný chléb tam již dnes stojí 27 korun. Jeho cena by tedy měla vzrůst až o 7 korun. Ruku v ruce s chlebem se zdraží i pečivo. Co je na vině? Vzrůstající cena pšenice.

Je celkem pochopitelné, že pokud roste cena suroviny, finální výrobek musí zdražit. Není to ale tak dávno, kdy EU měla nadbytek úrody obilí a místo toho, aby třeba i za nižší cenu byla nadúroda prodána hladem strádající Africe, rozhodlo se, že obilí bude použito jako palivo.

Kvůli podobnému rozhodnutí roste cena i teď. Obilí bude použito k výrobě etanolu. Etanol bude přidáván do pohonných hmot v rámci povinného zavedení biopaliv. A opět ten začarovaný kruh jménem ochrana životního prostředí.

Biopaliva vypustí do ovzduší méně škodlivin. Cena pohonných hmot s biopalivem je vyšší než klasická nafta či benzin. Stát ale cenu biopaliv dotuje. Protože je poptávka po obilí vyšší, stoupnou ceny pekárenských výrobků o čtvrtinu. V důsledku pak bude množství snížených emisí stát mnohem víc, než kdyby se investovalo do ochrany životního prostředí přímo.

Je to stejná logika jako v případě větrných elektráren. Investuje se velké množství energie a financí na výrobu jednoho větrníku, aby následně za celou svou dvacetiletou životnost ani zdaleka větrník nevyprodukoval vstupní náklady.

Naši Zelení, stejně jako ti v evropských strukturách postupují systémem "zabij bobra, zachráníš strom". Právě takovéto hurá akce kritizuje prezident republiky. Různé nikoli ekologické, ale ekologistické skupiny svým vnucováním jediné správné pravdy bojují za "lepší život". Důsledkem tohoto boje je ale nižší kvalita života a snížení životní úrovně.

Smutné na tom všem je skutečnost, že když nějaký úředník v Bruselu přivede na svět nesmysl, celá Evropa se jím začne řídit a navíc ještě mnohdy radostně tleskat, ať to stojí, co to stojí. Ale co, chleba stejně lacinější nebude...