Jiříkovo vidění

26.09.2007 10:50

 Před nedávnem se nechal Jirka z Lidového domu slyšet, že ČSSD potřebuje modernizovat. Potřebuje se zbavit nálepky kryptokomunistické strany, strany spojené s korupcí, strany, kterou budou volit mladí lidé i živnostníci. Výsledkem je staré vedení, autonomní návštěva komunistické Číny a nejnověji trestní oznámení na expremiéra a expředsedu ČSSD z paragrafu, který se hojně používá na tunelování.

Lidový Jirka se musí cítit jako v onom slavném Jiříkově vidění. Jeho představy se absolutně neshodují s realitou, ba dokonce vše je tak nějak na pravačku (abych zachoval Jirkovo levicové cítění). O prázdninách Jirka vyhrožoval, že pokud se nestane předsedou poslanecké sněmovny, začne uskutečňovat autonomní zahraniční politiku.

Předsedou sněmovny se nestal, a tak Jirka s vedením ČSSD vyrazil na návštěvu Číny. Tam si potřásl rukou s komunistickými pohlaváry, zanotoval si s nimi, aby závěrem obvinil premiéra, že Čínu přehlíží. V Číně si podávají dveře představitelé celého světa. Ať se to komu líbí nebo ne, Čína je světová velmoc a tu diplomaticky přehlížet nelze.

Politické návštěvy, které nejsou na nejvyšší úrovni hlav států nebo premiérů pak nejsou ničím jiným než podporou čínských praktik. Možná Jirkovi radila místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová. Ta už má s návštěvou Číny zkušenosti. Před dvěma lety tato bývalá členka KSČ dávala dokonce Čínu naší republice za vzor. Takto se ČSSD jen těžko bude zbavovat nálepky kryptokomunismu.

Jirka tolik baží po vyšším platu, že dokonce nabídl svému úhlavnímu nepříteli kšeft. ODS ho nechá jmenovat předsedou sněmovny a Jirka slíbí, že půl roku v době našeho předsednictví bude hodný. To už Jirkovi finančně asi opravdu teče do bot...

Jirkovu jeho snahu o modernizaci, která je ve skutečnosti jen utužením jeho postavení, torpéduje ČSSD sama a bez cizí pomoci. Nemilé uvítání po návratu z Číny připravil Jirkovi jeho předchůdce Standa. Pondělní aféra, kdy se proflákl Standův kšeft s akciemi v hodnotě 300 milionů, je pro ČSSD velká rána do vazu. Standa sice tvrdí, že akcie koupil za desetinu jejich tržní hodnoty, ale kdo by byl takový s odpuštěním trouba, aby se připravil o 90% ceny? Nejasnosti kolem Unipetrolu, Grippenů a Telecomu tak začínají nabývat jasnějších obrysů.

ČSSD chce, aby Standa vše urychleně vysvětlil. Člověk, který měl potíže s prokázáním 1,2 milionu korun na byt má najednou dostatečnou záruku pro banku na nákup akcií v mnohamilionové hodnotě? Standa si už vysloužil trestní oznámení od provozovatele Centrálního registru dlužníků a Protikorupční linky Jiřího Jehličky. Pokud Standa nebude schopen prokázat "křišťálově čistě" své konání, může to vést k daleko většímu vyšetřování, které by mohlo ohrozit přímo špičky ČSSD, které byly zastoupeny v Grossově vládě a mohly se případné korupce zúčastnit.

V klidu by tedy rozhodně neměl být ani Bohuslav Sobotka ani Milan Urban. Za osm let vlády ČSSD se obejvilo velké množství afér, které Lájoše Bacze a Pepu z Hong Kongu předčily minimálně o dva řády. Také by se mohlo snadno stát - a v případě Standy velice rychle už jen z obavy aby jako balvan nestáhl někoho dalšího - že další exministři po Svobodově vzoru vymění své na míru šité obleky s vertikálním proužkem za oblečky jednodušší, s proužkem horizontálním.